MİLLİ GENÇLİK VAKFI (MGV)
Tarihçe
Milli Gençlik Vakfı, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın talimatı ile milli ve manevi değerlerine bağlı; iyi, doğru, faydalı ve adil olanı hâkim kılmayı amaçlayan bir neslin yetişmesi için kurulmuştur. Vatanını ve milletini seven bir grup genç tarafından amacına uygun olarak hazırlanan vakıf senedi ile 29 Mayıs 1975 tarihinde kuruluş müracaatı yapılmıştır.
Türk Medeni Kanununun 903 Sayılı Yasa ile değişik 73 ve devamındaki maddelere dayanarak Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı bir kuruluştur. Ankara asliye hukuk mahkemelerince tescil edilen vakfın kuruluş tüzüğü 26 Haziran 1975 tarihli ve 15277 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Kuruluş müracaatının 29 Mayıs olması Genç Padişah Sultan Fatih Mehmet Han’ın İstanbul’un fethi gününe denk getirilmesi özel bir anlam taşımaktadır. MGV’li gençler her yıl İstanbul’un en büyük stadyumunda 29 Mayıs gününü içine alan haftanın pazar günü “İstanbul’un Fethi ve Gençlik Şöleni”ni kutlar. Bu davranışları Fatih’in nesli olarak mirasına sahip çıktıklarını göstermektedirler. Bu şölene, Türkiye’nin dört bir tarafından on binlerce genç ve İslam dünyasının gençlik kuruşlarından temsilciler bu coşkuyu ve heyecanı İstanbul’da yaşamaktadırlar. Görsel ve işitsel gösteriler ve efektlerle fetih canlandırılır. Kapanışta, Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan’ın heyecan uyandıran konuşması gençlerin milli duygularında önemli iz bırakmaktadır.
Milli Gençlik Vakfı (MGV) 25 Mart 1999 tarihinde kapatılmasına yönelik açılan dava üç yıl sürmüştür. Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi “Kendilerine sunulan bilirkişi raporunu objektiflikten uzak görüşlere yer verdiği…" gerekçesiyle vakfın kapatılmasına ilişkin davayı reddetti.
Daha sonra Mahkemenin bu kararı temyiz edildi. Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi kapatılması gerektiği kararıyla 16 Şubat 2004 tarihinde, Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını bozdu. Milli Gençlik Vakfı’nın genel merkezi ve şubeleri kapatıldı ve gayrimenkullerine el konularak Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi. Bu yolla, Milli Gençlik Vakfının ayrım yapmadan gençliğe yaptığı hizmetlerin önü kesilmiş oldu.
Milli Gençlik Vakfı, geç de olsa 1 Nisan 2014 yılında iade-i itibarla yeniden açıldı. El konulan gayrimenkulleri ve mal varlıkları MGV'ye teslim edildi.
MGV’nin Amblemi
MGV amblemindeki “hilal” inancımızı ve bağımsızlığımızı, “G” ise muhatap kitlesi gençliği, “dünya” yararına ve mutluluğuna çalıştığı dünya gençliğini sembolize etmektedir.
MGV yarım yüzyıldan fazla bir süredir çatışmadan ve kavgadan uzak durmakta; barışı, sevgiyi, diyalogu ve bilgiyi hâkim kılmak için çalışmaktadır. Sevdası Türkiye’dir. Sevgi ve kardeşlik bayrağını canından aziz bildiği mukaddes bir görev aşkıyla insanlığa hizmet etmektedir. İnancının verdiği şuurla bütün insanlığı kucaklamaktadır.
Kurucular Heyeti
- Reşat AKSOY – Makine Yüksek Mühendisi
- Nazım KARAMAN – İnşaat Mühendisi
- Ali GÜZELSOY – İnşaat Mühendisi
- Ali TANDOĞAN – Müteahhit
- Yahya ZARARSIZ – Tüccar
- Ertan YÜLEK- Makine Yüksek Mühendisi
- Mustafa AKSOY-Mimar ve Yüksek Mühendis
- Enver ERGÜN – Makine Mühendis
- Cengiz ACARA – Ekonomist
- Adil GÜNDÜZ – Avukat
- Nevzat LALELİ – Makine Mühendisi
- Muzaffer BAYDAR – Öğretmen, Yönetici
- Mükremin KARAKOÇ – Müfettiş
- Fikret ERÇOBAN – Yeminli Mali Müşavir
- Yılmaz BÖLÜKBAŞI – Avukat
- Burhan UZGUR – Öğretmen
Genel Başkanları
- Reşat Aksoy, MGV’nin kuruluşundan itibaren ilk genel başkanlığını yapmıştır..
- Nevzat Laleli, 1980-16 Temmuz 1995 yılları arasında uzun süre hizmet ederek birçok il ve ilçede şube temsilciliklerle yaygın bir gençlik ağı kurmuştur.
- Yılmaz Bölükbaşı, 1995 – 1996 yılları arasındaki genel başkanlığı süresince önemli hizmetler yapmıştır. Genel Başkan Adnan Demirtürk’ün vefatından sonra da yeni genel başkan seçilinceye kadar vekâleten genel başkanlığı sürdürmüştür.
- Mecit Dönmezbilek, 1996 - 6 Eylül 1997 yılları arasında kısa bir süre nezaketli ve şefkatli yaklaşımı ile bu görevi sürdürmüştür.
- Adnan Demirtürk, 6 Eylül 1997 – 15 Mayıs 1999 yılları arasında gençlerin “Adnan Abi”si olarak heyecanlı konuşmaları ve aksiyonları ile gençleri etkileyen şefkatli yaklaşımı ve birikimi ile zor bir dönemde önemli hizmetler icra etmiştir. 15 Mayıs 1999 yılında Samsun’dan Ankara’ya dönerken yardımcısı Talha Özcan Eyüboğlu ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Zahid Turan ile beraber şehit olmuştur.
- İlyas Tongüç, 17 Temmuz 1999 – 10 Ağustos 2004 tarihleri arasındaki genel başkanlığı döneminde fedakârca hizmetler ifa etmiştir.
- Muzaffer Baydar, 2014 yılında geç de olsa adaletin tecelli etmesi ve MGV’nin iade-i itibarı yapılarak açılması üzerine mütevelli heyeti üyesi olarak MGV’nin başkanlığını yürütmüş, açılış işlemlerini takip etmiştir. Daha sonra yapılan kongrede görevi devretmiştir.
- Salih Turhan, yürütmekte olduğu Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanlığı görevinin yanı sıra MGV Başkanlığını halen yürütmektedir. Bu süreç içerisinde vakfın malvarlıklarının, işletme ve iştiraklerinin derlenip toparlanması, idari ve hukuki prosedürlerinin tamamlanması sağlanmıştır.
MGV’nin Gayesi
Tüzük Madde-4. İnsanların ve toplumların, ilmi, içtimai, kültürel, sağlık ve bedensel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla nev’i itibarıyla genel, katma ve özel bütçeli idarelerin hizmet sahaları içeresinde yer alan eğitim, kültür ve sağlık hizmetleri yükünü paylaşarak devletin kamu görevini azaltıcı çalışmalar yapmaktır.
Tüzüğünde belirtildiği üzere MGV ana gayesine uygun olarak; insanı, özellikle de gençliği merkeze alarak çalışma yapan bir gençlik kuruluşudur. Bu çalışmalarını yaparken 1975’ten bu yana yarım asırdan fazla süredir yürüttüğü faaliyetlerinde Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu, dünyanın en büyük gençlik kuruluşu ve milletimizin vakıf medeniyetinin bir eseri olarak yine bu sahada da dünyanın en büyük hayır kuruluşu olduğunun farkındadır.
Milli Gençlik Vakfı; gençliğin, geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi gördüğü, gençliğini ihmal eden toplulukların helak olduğu, gençliğine sahip olanın geleceğine de sahip olacağı şuuruyla hareket eden bir sivil toplum kuruluşudur. Gayesine uygun bir gençlik için MGV yurt genelinde il ve ilçelerde teşkilatlanmıştır. Yüzlerce yurt ve gençlik merkezleri kurarak önemli kültürel faaliyetler, kamplar, geziler, konferanslar, sempozyumlar ve mitinglerle gençliğe sahip çıkmıştır. Bu çalışmalarını halen de yürütmektedir.
Kavga yerine barışı, düşmanlık yerine kardeşliği, çatışma yerine diyalogu, kin ve nefret yerine sevgiyi, cehalet yerine bilgiyi egemen kılma görev ve şuuruna sahiptir.
Ahlak ve maneviyatı en yüksek erdem kabul ederek bu temel değerlerimizin hayatın her alanında uygulanması için gayret eder.
Milli ve manevi değerler sevgi ve kardeşlik ilkelerini savunur.
Günlük politik çekişmelere dâhil olmayan, milli bir siyaset anlayışında gençlik inşasını hedefler.
Gençlerin kendilerini ifade etme, liderlik ve organizasyon becerilerini kazanma ve geliştirme imkânlarını sağlamayı bir görev olarak görür.
Aileyi toplumun temel taşı olarak kabul ederek, sağlıklı nesillerin ve gençlerin sağlıklı ailelerle mümkün olacağı, ailenin bir kadın ile bir erkekten oluştuğu gerçeğini her platformda deklare eder.
Bireyi, aileyi ve toplumu; değerlerinden uzaklaştırıcı ve ifsat edici her türlü fikir, ideoloji ve organizasyon ile mücadele eder.
Çalışma Sahası (Özet olarak)
Madde-5. Vakfın gayesi ile ilgili çalışma sahaları ve faaliyetleri; millî, manevî, kültürel, ahlakî değerlere bağlı gençlere eğitim ve öğretimin her dalında ve her kademesinde eğitim ve öğretim imkanları sağlamak, bu doğrultuda yurt içinde ve yurt dışında, okullar, kurslar, dershaneler, yurtlar, pansiyonlar, üniversiteler, spor tesisleri, kamplar… ve benzeri tesisleri kurarak işletmek veya işlettirmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı diğer tüzel kişilere devretmek, ayrıca bu yönde faaliyet gösteren resmi ve tüzel kişilere ve kuruluşlara maddi ve manevi destek sağlamak.
Gençleri ilgilendiren her sahada programlar yapmak…
Konferanslar, seminerler paneller, sempozyumlar, açıkoturumlar, kapalı salon toplantıları ve sünnet şölenleri düzenlemek suretiyle toplumun eğitim, öğretim ve kültür düzeyinin gelişmesine katkıda bulunmak, aynı amaçlı basın ve yayın faaliyetlerinde bulunmak…
Su, yangın ve zelzele gibi tabi afetlere uğrayanlara, askerlik veya güvenlik nedeniyle şehit düşenlerin ailelerine ve yararlananlara her türlü maddi ve manevi yardımlarda bulunmak…
Milli ve manevi yönden bağlarımızın bulunduğu kardeş ülkelere eğitim, öğretim, kültür ve sağlık alanlarında her türlü hizmeti götürmek…
Gayrimenkul hak ve gelirleri idare etmek. İktisadî, ziraî, sınaî, ticarî işletmeler ve şirketler kurmak ve çalıştırmak, bu tür müesseselere ortak olmak veya iştirak etmek.