MİLLİ GENÇLİK VAKFI VAKIF SENEDİ
KURULUŞ
Madde 1 – 5737 sayılı Vakıflar Kanununa 6495 sayılı kanun ile eklenen hükümler gereğince; bu vakıf senedinin sonunda isimleri yazılı şahıslar bir vakıf kurmuşlardır.
VAKFIN ADI
Madde 2 – Vakfın adı “MİLLİ GENÇLİK VAKFI”dır.
VAKFIN MERKEZİ
Madde 3 – Vakfın merkezi Ankara’dadır. (Adres: Ziyabey Caddesi 1416. Sokak No: 22/2 Balgat-Çankaya/ANKARA). Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ve ilgili mevzuat çerçevesinde yurt içinde, yurt dışında şubeler ve temsilcilikler açılabilir.
VAKFIN MEVZU VE GAYESİ
Madde 4 – İnsanların ve toplumların ilmi, içtimai, kültürel, sağlık ve bedensel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla nev’i itibarıyla genel, katma ve özel bütçeli idarelerin hizmet sahaları içerisinde yer alan eğitim, kültür ve sağlık hizmetleri yükünü paylaşarak devletin kamu görevi yükünü azaltıcı çalışmalar yapmaktır.
VAKFIN ÇALIŞMA SAHASI
Madde 5 – Vakfın gayesi ile ilgili çalışma sahaları ve faaliyetleri;
- Milli, manevi, kültürel ve ahlaki değerlere bağlı gençlere eğitim ve öğretimin her dalında ve her kademesinde eğitim ve öğretim imkânları sağlamak, bu doğrultuda yurt içinde ve yurt dışında özel okullar, kolejler, kreşler, anaokulları, dershaneler, özel eğitim merkezleri, etüt eğitim merkezleri, kurslar, yurtlar, pansiyonlar, üniversiteler, spor tesisleri, kamp merkezleri vb. tesisleri kurarak işletmek veya işlettirmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı diğer tüzel kişilere devretmek, ayrıca bu yönde faaliyet gösteren resmi ve tüzel kuruluşlara maddi ve manevi destek sağlamak, karşılıksız eğitim, öğretim araştırma bursları ile aynı amaçlı karşılıklı krediler vermek.
- Konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, açık oturumlar, kapalı salon toplantıları ve sünnet şölenleri düzenlemek suretiyle toplumun eğitim, öğretim ve kültür düzeyinin gelişmesine katkıda bulunmak, aynı amaçla basın ve yayın faaliyetlerinde bulunmak veya bu doğrultuda faaliyette bulunan diğer tüzel kişilere maddi ve manevi gerekli desteği sağlamak.
- Vakfın gelir durumuna göre eğitim ve öğretim imkânlarından yoksun gençlerin yurt içi ve yurt dışı okul, yurt ve dershane ücretleri ile kitap, kırtasiye, harç ve giyim gibi eğitim ve öğretim giderlerini karşılamak veya katkıda bulunmak.
- Toplumların eğitim ve öğretim düzeylerinin geliştirilmesi ve yükseltilmesi açısından yurt içinde ve yurt dışında konferans salonları, kütüphaneler, araştırma merkezleri, dil laboratuarları ve benzeri tesisleri içeren eğitim, öğretim ve kültür merkezleri kurmak ve işletmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile aynı amaçlı diğer tüzel kişilere devretmek.
- Eğitim öğretim, kültür, ekonomi, sağlık ve diğer alanlarda ilmi araştırmalar yapmak veya yaptırmak, elde edilecek sonuçları gerekli görüldüğü takdirde basın, yayın ve diğer yollarla insanların istifadesine sunmak.
- İnsanların sağlıklarının korunması ve tedavilerinin sağlanılması için koruyucu hekimlik noktasında veya tedavi aşamalarında hizmet verebilecek sağlık kompleksleri kurarak işletmek, gerektiğinde bunları resmi kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişilere devretmek, yine aynı doğrultuda faaliyet gösteren resmi kuruluşlar ile tüzel kişilere maddi ve manevi gerekli desteği sağlamak, vakıf gelir durumuna göre fakir ve kimsesiz hastaların tedavilerini ücretsiz olarak yapmak veya yaptırmak.
- Toplumsal ihtiyaçlardan olan aşevleri, park, bahçe, okuma odaları, kültür siteleri, lokal, spor salonu, sergi salonu, cami, kur’an kursları ve benzeri sosyal içerikli tesisler inşa etmek veya bu yönde faaliyette bulunan kişi ve kuruluşlara maddi ve manevi her türlü yardımda bulunmak.
Çeşitli dallarda sportif faaliyetler yapmak. Yine çeşitli spor dallarında yarışmalar, turnuvalar düzenlemek.
- Su, yangın ve zelzele gibi tabii afetlere uğrayanlar, askerlik veya güvenlik nedeni ile şehit düşenlerin ailelerine ve yaralananlara her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmak. Bu maksatla faaliyet gösteren kuruluşlarla işbirliği yaparak onlara destek sağlamak, bu maksatlarla kampanyalar düzenlemek.
- Milli ve manevi yönden bağlarımız bulunan kardeş ülkelere eğitim, öğretim, kültür ve sağlık alanlarında her türlü hizmeti götürmek, okullar, kütüphaneler açmak, sağlık tesisleri kurmak, ibadethaneler yaptırmak, bu ülkelerde konferanslar, seminerler, sempozyumlar ve konserler düzenlemek, ülkemizde eğitim ve öğretim için bulunanlara her türlü eğitim ve öğretim imkânı sağlamak, burs, kitap, kırtasiye, giyecek ve yiyecek gibi yardımlarda bulunmak.
Bu ülkelerin uğradığı harp ve tabii afetler gibi felaketler karşısında yurt içinde ve yurt dışında yardım kampanyaları düzenlemek, elde edilecek ayni ve nakdi yardımları bizzat veya diğer meşru kanallardan kendilerine ulaştırmak. Bu yolda faaliyette bulunan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak veya bunlara maddi ve manevi her türlü desteği sağlamak.
- Her türlü bağışı kabul etmek ve yardım toplamak. Bu maksatla yardım toplama kampanyaları tanzim etmek.
- Vakfın personeline, üyelerine ve vakıf faaliyetleri içerisinde yer alan kişilere kamp yerleri, misafirhane, eğitim merkezleri vb. sosyal tesisler kurmak, açmak ve çalıştırmak.
- Gayrimenkul hak ve gelirleri idare etmek. İktisadi, zirai, sınai, ticari işletmeler ve şirketler kurmak ve çalıştırmak, bu gibi müesseselere ortak olmak veya iştirak etmek.